Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete

Élő hagyomány, kultúra, összetartó és nyitott közösség…

A Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete 1992-es megalakulása óta e kulturális kincsek őrzését tette céljává. Honlapunk izgalmas barangolásra hívja Önt, mely a piliscsabai svábság igazi kincsesládája kíván lenni. Célunk  őseik német nemzetiségi hagyományainak, szokásaiknak, nyelvének megőrzése, átadása településünk sváb gyökerű valamint hagyományaink, szokásaink iránt nyitott és érdeklődők számára.
Rendezvényeinkről, eseményeinkről szeretnénk naprakészen és sokrétűen tájékoztatni Önöket, a honlapunkon megjelenő információkkal, képekkel, az archív fotó- és videótárral pedig kedvet csináljunk egyesü-letünk rendezvényeinek látogatásához, a régi és új hagyományaink igazi megéléséhez, a múlt kutatásához és megértéséhez.

    Egyesületi összejöveteleinket havonta egy-egy alkalommal, rendezvényeinket és programjainkat pedig az éves eseménynaptárban elfogadott program szerint tartjuk.
Szervezünk sváb hagyományok szerinti disznóvágást, borversenyt, farsangi asszonybált, nemzetiségi napot, szüreti felvonulást és bált, sváb hagyományok szerinti adventi készülődést, süteménysütést. Részt veszünk és aktívan támogatjuk a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola hagyományőrző rendezvényeit (Márton napi lámpás felvonulás, farsangtemetés).
    A Német Nemzetiségi Önkormányzattal közös szervezésű, egyik legfontosabb kulturális eseményünk a piliscsabai svábok kitelepítésének évfordulóján rendezett ünnepi megemlékezés.
Támogatjuk egyéb, zenei koncertek, külföldi vendég-együttesek és kórusok koncertjeit a plébániatemplomban. Egyesületünk aktívan részt vesz a Piliscsabai Katolikus Egyházközség életében, melyben bennünket hagyományaink ápolása és őseink tisztelete motivál.
    Egyesületünk szorgalmazta és szervezte meg Hauck János Piliscsabáról szóló, "Piliscsaba-Tschwa" cím -
a maga nemében eddig egyedül álló - eredeti német nyelvű és magyarra fordított helytörténeti monográfiájának újranyomtatását.
    Oroszlánrészt vállaltunk a Möckmühl - Piliscsaba partnerkapcsolat 2004-évi létrejöttében, mind az előkészítésben, mind a kapcsolatok ápolásában, erősítésében. Minden évben küldöttséggel veszünk részt német testvérvárosunk Stadtfest-jén, mi pedig a hagyományőrző szüreti felvonuláson és bálon látjuk vendégül német barátainkat, városi képviselőket.
    Az utóbbi néhány évben az egyesületünk vezetésének egyik főbb törekvése volt a tagság fiatalítása. Hagyományőrző, jó hangulatú rendezvényeinknek, családi és közösségi eseményeinknek köszönhetően egyre több a fiatalabb generációhoz tartozó tagunk , támogatva és segítve ezzel azt a törekvést, hogy településünk sváb hagyományait élővé tegyük, megkönnyítsük a generációk közötti kommunikációt.