Puha mézespuszedli

Receptek - sváb ételek

Puha mézespuszedli

Elkészítési nehézség: 

0

Elkészítés: 

Puha mézespuszedli

Tészta hozzávalói:

6 púpos evőkanál kristálycukor

2 dl hidegvíz

25 dkg porcukor

3 tojássárgája

10 dkg margarin

90 dkg liszt (finom és rétes vegyesen)

1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg

1 kávéskanál fahéj

citromhéj

1 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

1 csomag szalalkáli

0,5 dl olaj

A máz hozzávalói:

3 tojásfehérje

kb. 30-35 dkg porcukor

citromlé ízlés szerint

Elkészítés:

A kristálycukrot megpirítjuk, majd a vízzel felengedjük és hagyjuk kihűlni. A porcukrot a

tojássárgákkal és a margarinnal habosra keverjük.

Összekeverjük a száraz hozzávalókat: az átszitált liszteket, a szegfűszeget, a fahéjat, a

citromhéjat és a vaníliát. Ennek a mennyiségnek kb. a felét hozzákeverjük a kikevert vajhoz.

A megmelegített tejbe beleöntjük a szalalkálit, majd ezt hozzákeverjük a tésztához. Felváltva

a tésztához keverjük az olajat, a maradék lisztes keveréket és a felolvasztott cukrot is.

Lefedjük, majd egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Ha nincs ennyi időnk, 3-4 óra is elég.

A pihentetés után a tésztából lisztes kézzel főtt tojássárgája nagyságú golyókat készítünk, és

kikent tepsire helyezzük a golyókat. 165 fokra melegített sütőben, légkeverésen kb. 8-10

percig sütjük a puszedliket.

A tojásfehérjét felverjük, apránként beleszitáljuk a porcukrot, és citromlével ízesítjük a habot.

Egy nagy tálba kiveszünk egy adag habot, és óvatosan (húsvilla segítségével) beleforgatunk

annyi puszedlit, amennyin szépen eloszlik a kiemelt habmennyiség. Ezután gyúrótáblára

sorakoztatjuk a mázzal bevont süteményeket. (Az aljáról késsel le szoktam húzni a habot,

hogy annyira ne tapadjon a táblához.

Ha már kissé megszáradt a máz, akkor mindegyik puszedlit meg szoktam emelni, hogy a

végén könnyebb legyen felszedni őket a tábláról.)

Kissé időigényes, de nagyon ízletes, puha aprósütemény.