Szüreti mulatság Piliscsabán

Hírek

Szüreti mulatság Piliscsabán

„Mert minden bölcsesség alja,

melyet a magyar hazai borból

és a műveltségből tanult,

ennyi: szeretni kell az életet,

s nem kell törődni a világ ítéletével.

Minden más hiúság.” 

 

Az öröm, a vidámság mindennél fontosabb! A fenti idézet szerint ezzel a bölcsességgel Márai Sándor is egyet ért. Hiszen a csabai szőlőskertek, a szüretek már csak a nagyszülők emlékezetében élnek. Fotók vagy néhány megmaradt, családi pince emlékeztetnek arra, hogy régen a szőlőművelés, a házi bor a mindennapok része volt. Azért Őseinktől nem csak a pincéket örököltük, hanem a jó bor és az élet szeretetét is. Megmaradt az az igény is, hogy támaszkodva a hagyományokra, a közösségeket összefogva ősszel, együtt mulassunk!

Hajdan számtalan bál, zenés mulatság gondoskodott a szórakozásról, pezsgő közösségi életről. Újévi és farsangi bálok, Tűzoltó bál, Katalin bál, Locsolóbál, Aratóünnep, Búcsúbál, és még sorolhatnánk. Mára a Szüreti felvonulás és bál maradt az egyetlen, hagyományos mulatság, élőzenével, hajnalig tartó tánccal, ahol idős és az ifjabb generáció együtt mulat. Már 26. éve támogatók, civil szervezetek, lakóközösségek és a település támogatásával, számtalan gyermek és fiatal segítségével szervezünk meg, éljük újra át a szüreti hagyományokat.

Hagyomány immár az is, hogy az Uradalmi udvarban gyülekező felvonulókat ünnepi műsorral üdvözöljük. A Napsugár és Benedek Elek ovik nemzetiségi csoportjai, piliscsabai roma táncegyüttes és a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjainak tánca után Balogh Sanyi kisbírónk következett. Vidám, huncut beszéde is a régi hagyományokat idézte. Városunk dolgait, pletykákat rímbe szedve mulattatta a hallgatóságot.

A Bíró és a Bíróné vezetésével indult a felvonulás és keringőjük nyitotta meg az esti bált. Őket az idei évben Triff Gergely és Hidasi Regina személyesítette meg. A szüreti mulatság szimbolikus vezetőinek is mindig fiatalokat kérünk fel, akik az élő hagyományok ápolásának fontosságát és a közösségi összetartást jelképezik.

Testvérvárosaink is mindig meghívást kapnak, hogy velünk mulassanak. Möckmühlből a városi tűzoltók küldöttsége és Stefan Wachaja képviselő úr vett részt a felvonuláson és a bálon. Köszönjük, hogy megtiszteltek bennünket részvételükkel!

A szervezők nevében köszönjük segítséget a Hauck Iskola szülői közösségének és tanári karának, a Zajzon családnak, a Piliscsaba Sportegyesületnek, a Szállás utcai lakóközösségnek, a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete tagjainak, a Triff és a Hidasi családoknak. A felvonuláson és a hajnalig tartó bálon az Ungarndeutsche Jungs zenélt. Köszönjük mindenkinek, aki segítségével, támogatásával hozzájárult a felvonulás és a szüreti bál sikeréhez.

Szeressük, éljük meg hagyományainkat! Ettől vagyunk önmagunk. Olyanok, akik szeretik az életet. Minden más hiúság!

 

Szeretettel várunk és számítunk mindenkire jövőre is a szüreti felvonuláson és a bálon!

 

Bőhm Krisztina

Kulturális referens

 

Képek: Szabó János

További képeket IDE kattintva nézhetik meg!

Támogatók:

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Piliscsaba Város Önkormányzata

Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete