Régi ismerős, új szerepkörben

Hírek

Régi ismerős, új szerepkörben

Priegl Gyöngyi, a PNKE új elnöke régi piliscsabai családból származik. Ha nem így, akkor a Polgármesteri Hivatal munkatársaként, anyakönyv-vezetőként, de biztosan ismerik a település lakói. A régi, helyi hagyományok tisztelete és szeretete családi örökségként él tovább: az 1991-ben, a kulturális egyesülettel egyidőben alakult Piliscsabai Táncegyüttesben táncolt, Wenczl József csoportvezető-koreográfus irányításával. Az egyesületi életben régóta aktív. Energikus személyisége, lendülete igazi motorja a közösségeknek. A Piliscsabai Római Katolikus Egyházközség képviselő-testületének is tagja, elárulhatom, hogy sok más teendő mellett a húsvéti harangot helyettesítő kerepelés szolgálatát is részben ő látja el.

2020. februári közgyűlés választott meg a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete elnökének. Milyen tervekkel látsz neki a munkának?

Elnökként törekszem továbbra is a meglévő régi és viszonylag új hagyományok fenntartására. Hiszem, hogy a hagyományokat megélve lehetünk igazi részesei egy közösségnek. Ezt az örömöt meg kell osztanunk másokkal is. Célom, hogy sikeres közművelődési és
közösségszervező munkánk segítségével tovább fiatalítsuk, bővítsük a tagságunkat. Hiszen fontos a generációk közötti kapocs megerősítése! A tényleges kultúramegőrző munkánkban a feladatkörök és hatáskörök pontos felosztása segíti a hatékony munkát és az egyesület gördülékeny működését. A három szervezet, a PNKE, a Német Önkormányzat és a Hauck Iskola aktív együttműködése és a feladatok összehangolása a továbbiakban is nagyon lényeges, hiszen csak együtt dolgozva lehetünk eredményesek.

A pandémiával kapcsolatos előírások, a rendezvények elmaradása megnehezíti a civil szervezetek működését, a Kulturális Egyesületét is, amely leginkább gasztro és közösségi rendezvényeiről nevezetes. Hogy változik ebben az évben az egyesület tevékenysége?

Nagyon várjuk mi magunk is, hogy ismét rendezvényeken köszönthessük a város polgárait, hogy a hagyományos gyűléseken, vacsorákon együtt lehessünk. Amíg ez nem lesz újra lehetséges, addig a régi élményekből kell erőt nyerni, az FB oldalunkon folyamatosan osztunk meg képeket, beszámolókat. Mint legutóbb az asszonyfarsangról, mely biztos visszakerül a programjaink közé. Nem állunk meg azonban a nosztalgiázásnál! Keressük a pályázati lehetőségeket. Többek között pályázatot adunk be a Zöld Kereszt (Fő út mentén a „Klévízni” területén) felújítására. A Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete idén ünnepli alakulásának 30. évfordulóját. Nagyon reméljük, hogy az őszi fúvószenekari koncertet és a szüreti felvonulást, bált ennek a jubileumnak a jegyében ünnepelhetjük. Nem állunk meg, nem adjuk fel a munkát! Folytatjuk a pandémiára vonatkozó rendeletbe nem ütköző hagyományos tevékenységeket, kiadványok készítését, kommunikációs és közművelődési, értékteremtő, értékőrző tevékenységet, intézményi és kulturális egyesületekkel történő kapcsolattartást! FB oldalunkon és honlapunkon mindezt nyomon követhetik. Egyesületünk megújulására, új lehetőségekre, új feladatokra hívja fel a figyelmet jelmondatunk is:

Állj mellénk – Steh zu uns!

 

Szöveg: Bőhm Krisztina
Képek: Priegl Gyöngyi, Szabó János