Möckmühler Stadtfest

Hírek

Möckmühler Stadtfest

Möckmühler Stadtfest

 

     A kapcsolattartás német testvérvárosunkkal nem pusztán hivatalos teendőnk már 11 éve. Jó ismerőseink, barátaink lettek a helyiek. Történelmi kapocs is van a két település között. Az 1946-os kitelepítés során számos piliscsabai családot fogadtak be Möckmühl környékén, többek között Öhringenben. A Stadtfesten való részvételünk így ápol minden régi és új kapcsolatot.

    Népes küldöttséggel indultunk az idei városi ünnepségekre is. Június 19-én, pénteken délután Möckmühl városa állófogadáson üdvözölte a testvérvárosokból érkezett delegációkat. Itt mi is ajándékkal üdvözöltük vendéglátóinkat és olasz testvérvárosi ismerőseinket. Majd mindannyian a főtérre mentünk, ahol a szokásoknak megfelelően Möckmühl polgármestere ünnepélyesen csapra ütött egy söröshordót, és kezdetét vette a három napos rendezvénysorozat.

    A Stadtfesten hagyomány már, hogy a helyi civil szervezetek és kultúrcsoportok büféstandokat üzemeltetnek. Önkénteseik kínálják a saját készítésű vagy helyben sült ételeiket, csapolják a sört. A helyi közösség a hét végén csak ezeknél a standoknál eszik-iszik, így támogatják a lakosok saját civil szervezeteiket. Követendő példa! Minden évben állítunk mi is standot, magyaros vendéglátással bővítve az ételválasztékot. Nagy sikere volt a száz adag helyben készült füstölt csülkös bablevesnek és a varga bélesnek. A menühöz kínáltunk egy pohárral Huszár Károly borász kékfrankos rozé borából, mely a tavalyi piliscsabai Borversenyen bronzérmet nyert.

    Este a főtéren a környékbeli zenekarok szolgáltatták a zenét tánchoz, bulizáshoz, többek között a Neckartaler Musikanten, akik Piliscsabán a tavalyi szüreti felvonuláson és bálon zenéltek a mulatozóknak.

    Számos szórakoztató és sportprogram nyújtott kikapcsolódást. Sok, vidám „szerencsejátékost” vonzott a Neckar folyón megrendezett jótékonysági műanyagkacsa-futam és rengeteg sportoló számos számban és távon vett részt a városi futóversenyen. Piliscsabát két futó képviselte. A főtér színpadán egymást érték a helyi fellépők, de a mi kedvencünk a városi hivatali dolgozók néptáncbemutatója volt! Vasárnap ökumenikus misén vettünk részt és alkalmunk volt kötetlen beszélgetésre ismerőseinkkel, cherascoi küldöttekkel.

    Szokásainknak megfelelően meghívtuk az olasz és német testvérvárosunkat az októberi szüreti felvonulásra és bálra. Köszönjük vendéglátóinknak a nagyszerű szervezést, a baráti fogadtatást, segítőinknek a támogatást. Köszönet a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete standjánál segítő csapatnak: Bösenbacher Gábornénak, Győrfi Ágnesnek, Pálvölgyi Istvánnak, a szervezésben nyújtott segítségért Hidasiné Nemeskéri Szilvia, NNÖ alelnöknek és Stefan Vachaja képviselőnek, barátunknak.

 

A Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete,

és a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében / Tázer Pálné

Képek: Bácskai Beáta, Tázer Pálné