Megújul a piliscsabai római katolikus nagytemplom

Hírek

Megújul a piliscsabai római katolikus nagytemplom

2021. márciusában megkezdődött a piliscsabai római katolikus nagytemplom felújítása. A projektgazda, Styevola István és Koós Gábor műszaki szakértő segítségével kísérhetjük mostantól nyomon oldalunkról a templom főhomlokzata és a toronysisak megújulási folyamatát. Szabó János képei méltó illusztrációi lesznek a folyamatoknak, szakmai beszámolóknak.

Bőhm Krisztina

 

Út a kivitelezési szerződésig

Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata (PNNÖ) 2019 áprilisában, majd 2019 novemberében és 2020 októberében kérelmet nyújtott be a helyi német nemzetiségi közösség hitélete szempontjából jelentős piliscsabai római katolikus templom felújításának támogatására az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mindhárom kérelem jóváhagyását követően a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., mint Támogató közreműködésével, támogatói okiratok kerültek aláírásra. A beruházás megkezdését Ritter Imre az országgyűlés német nemzetiségi képviselője és Farkas András polgármester is támogatta.

A támogatás összege kérelmenként 50.000.000.-Ft, így összesen 150 millió forint áll rendelkezésre a német nemzetiségi önkormányzat által a források biztosítására. További közel 40 millió forintnyi forrást a Székesfehérvári Egyházmegye biztosít a 2021. évi költségvetése terhére.

2021. március 11-én került aláírásra a külső munkálatok kivitelezési szerződése.

Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Piliscsabai Római Katolikus Plébánia, mint Beruházók a piliscsabai templom felújításával kapcsolatban érdekeik általános képviseletére Styevola Istvánt kérték fel. A műszaki ellenőri feladatokat Laza Zoltán, az PNNÖ műszaki képviseletét Koós Gábor látja el. A tervezői művezetést Kauser Tibor végzi. A felújítási munkálatok kivitelezője a T-Hof Bau Kft.

Büszkék vagyunk rá, hogy a pályázatok, a tervezés és kivitelezés során számos csabai szakember állt mellénk, hisz a templom mindannyiunké! Sokéves tervezés, sok munka eredménye, hogy a Nagytemplom főhomlokzata és a toronysisak megújulhat. A felújítás ideje alatt kérem mindenki türelmét, a munkavédelmi szabályok betartását!

Styevola István

projektgazda