Megemlékezés a piliscsabai svábok kitelepítésének emléknapján

Hírek

Megemlékezés a piliscsabai svábok kitelepítésének emléknapján

Tázer Pálné NNÖ elnök beszéde

Tisztelt emlékezők, kedves vendégeink!

Hosszú utat járt be a magyarországi németség. 72 évvel ezelőtt a vasútállomáson, batyuikon várták a marhavagonokat. Befogadóállomásokon tengődtek, idegenek pajtáiban, istállóiban nyomorogva, napszámosként, családjaiktól elszakítva éltek évekig, míg új életet kezdhettek. De újra talpra álltak. A kemény munka és a családi összetartás értelmet adott az életüknek itthon és Németországban egyaránt.

Kultúránk, örökségünk segítségével mi is újra magunkra találtunk. Régi hagyományaink, a szokások életben tartása, a rendezvényeken való részvétel a mi kis közösségünk felelőssége. Azon dolgozunk évek óta, hogy az ifjabb nemzedék, a gyerekek megismerhessék a gyökereiket, megélhessék a visszaszerzett identitásukat.

Ma már 11 magyarországi nemzetiség éli békében meg hagyományait, ünnepel közösségével, adja tovább kultúráját. A 406 hazai német nemzetiségi önkormányzat vigyáz a nemzetiségi jogok betartására, segíti a hagyományok továbbélését. Országosan számos, nemzetiségi óvodát, iskolát tartanak fent.

2014 óta a parlamentben már nemzetiségi szószóló segíti munkánkat. Most egy újabb fontos lépéshez ért a hazai németség. Pártoktól független országgyűlési képviselőnk lehet, aki közvetlenül emelhet szót nyelvi és történelmi örökségünk érdekében, hagyományaink védelmében.

Vállaljuk németségünket, őseink tiszteletét, vállaljuk örökségünket a parlamenti választások alkalmával is!

Köszönöm, hogy meghallgattak. Köszönöm, hogy velünk emlékeznek!       

Képek: Bőhm Krisztina, Szabó János

Képeket IDE kattintva tekinthetik meg!