Kitelepítési megemlékezés 2015

Hírek

Kitelepítési megemlékezés 2015

Megemlékezés a piliscsabai németek
kiűzésének és kitelepítésének emléknapján

Gedenken zu Ehren der vertriebenen und verschleppten
Ungarndeutschen aus Piliscsaba

„Soha, soha ne legyenek az országnak rosszabb magyarjai, mint mink vagyunk!”

    A Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete, Piliscsaba Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola szervezésében számos idős és fiatal piliscsabaival közösen emlékeztünk március 28-án a piliscsabai németek kiűzésének és kitelepítésének 69. évfordulóján. Beszédet mondott Tázer Pálné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesületének elnöke. A megemlékezés után koszorút helyeztünk el Hauck János, Piliscsaba díszpolgára emléktáblájánál, majd gyertyákkal és virágokkal emlékeztünk a kitelepítési emlékműnél. A megemlékezést szentmise zárta a Plébániatemplomban.

    Köszönjük minden, a megható és őszinte műsorban közreműködött segítőnek, szereplőnek, a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola versmondó és énekes diákjainak, a kórusunk tagjainak, hogy segítségükkel megidézhettük az elárult, kiűzött és meggyalázott piliscsabaiak, a szétszakított családok emlékét.

    Az első, kiűzött, vagyonuktól megfosztott, magyarországi svábokkal megrakott marhavagonok 1946. január 19-én indultak Budaörsről Németország Egyesült Államok által megszállt részébe. Még számos, zsúfolt vagon követte az elsőt. Ez a nap történelmi lavinát indított el. Kitelepítések, deportálások, embertelen kényszermunka várt a II. Világháborút éppen túlélt emberekre. Egész települések váltak üressé, generációk, szakmák, kultúra, nyelv és hit tűnt el Magyarországról, 185.000 ember. Közöttük 1195 piliscsabai lakos, szomszédaink, barátaink, rokonaink.

    Magyarországon 480 svábok lakta település volt. 310 településről deportáltak a kollektív bűnösség elve alapján 1946. és 1948. között. 170 - 180.000 német vált földönfutóvá, nincstelenné, nyomorgott embertelen körülmények között marhavagonokban és élt évekig táborokban megtűrt, lenézett menekültként.

    2015. a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve. A megszálló Vörös Hadsereg elrendelte minden 17 és 45 közötti férfi, valamint 18 és 30 év közötti nő – „német származású munkaképes személy” mozgósítását „közvetlen mögöttes területen végzendő közmunkára”. Az orosz iparvidékeken több tízezer magyarországi német dolgozott építkezéseken, bányákban. Az éhezés, az embertelen körülmények, a megaláztatás következtében az elhurcoltak nagy része soha sem térhetett haza, jeltelen sírban fekszik vagy megnyomorodva, meggyalázva tért haza. Összesen több mint, 230.000 német hagyta el Magyarországot. Örökre. Soha ne felejtsük el őket!

    Mi, akik ma magyarországi németeknek valljuk magunkat, mindannyian, akik átéltük vagy családjaink végigszenvedték a kitelepítést és az azt követő szörnyűségeket, embertelen időket és generációkat meghatározó veszteségeket, elítéljük és megtagadjuk a rasszizmust, a kirekesztést mindenkivel szemben! A magyarországi németek kiűzése és kitelepítése emléknapjának ez az üzenete a számunkra.   

                            Bőhm Krisztina

kulturális referens

Tags: