Díszpolgári címet kapott Gáspár Ferenc

Hírek

Díszpolgári címet kapott Gáspár Ferenc

Díszpolgári címet kapott Gáspár Ferenc

Bensőséges ünnepség során, a család, a barátok, tisztelők jelenlétében „Piliscsaba Város Díszpolgára” címet kapott a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete és a Piliscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzat jelölése alapján Gáspár Ferenc, a PNKE egyik alapító tagja, volt elnöke. A kitűntetést a Városháza dísztermében Farkas András polgármester adta át. Polgármester úr köszöntője és a méltatás után köszöntötte Gáspár Ferencet Möckmühl, Piliscsaba német testvérvárosának polgármestere és két képviselője. A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai karácsonyi műsorukkal szerepeltek, az ünnepséget pezsgőzés, kötetlen beszélgetés zárta.

Jelöltünk, Gáspár Ferenc sikeres és elismert életutat tudhat magáénak. Szenvedélyes tenni akarása, lokálpatriotizmusa kísérte végig közösségi munkáját. Akár tanácselnökként, akár rendszerváltást követő közéleti emberként mindig és minden körülményben a településért tett, az itt élőkért, a több nemzetiségi közösségekért dolgozott. Legendás kompromisszum készségére, emberszeretetére támaszkodva segítette Piliscsaba minden közösségét, és a településünk sváb közösségét. S tette ezt úgy, soha, semelyik pártnak nem volt tagja. Hiszen számára az ember, a falunkbéli, a közösségünk tagja, településünk volt elsősorban fontos. Ez az életút, személyisége bizonyítja jelöltünk érdemességét Piliscsaba Város Díszpolgári címére.

Az 1980-as években kapcsolatain keresztül, munkájának és diplomáciai érzékének köszönhetően már német kapcsolatokkal is büszkélkedett Piliscsaba, szoros, baráti kapcsolatokat alakított ki a településünk Winnendennel. Tanácselnökként több stratégiai fejlesztést indított, mint például a vezetékes víz kiépítését. Tanácselnöki szolgálata után sem szűnt meg a közösség számára dolgozni, 1994-től két cikluson át képviselőként dolgozott.

Hosszú évekig a Piliscsabai Sportegyesület aktív sportolója, majd elnöke, valamint a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesületének egyik alapítója és elnökeként is aktív tagja volt a csabai közéletnek. Számtalan nemzetközi Fúvószenei Fesztivál, kulturális, hagyományőrző és sportprogram megszervezése, valamint a németországi Möckmühl-lel testvérvárosi kapcsolat megalapozása és kiépítése fűződik a nevéhez.            

Közéleti szereplését végig, a mai napig is tisztelet és megbecsülés övezi mind a lakosok, egykori munkatársak, kollégák és a család részéről. Igazi közéleti ember, aki példa Piliscsaba minden helyi civil szervezete, intézménye számára. Sokévi áldozatos közösségi munkájának köszönhetjük, hogy a jelölő szerzetek, a Piliscsabai Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Piliscsabai Németek Kulturális Egyesülete munkája és tevékenysége kivívta a településen élők, országos nemzetiségi és nemzetközi szervezetek megbecsülését és őszinte elismerését.

Közösségi munkájáért 2004-ben „Piliscsabáért” emlékplakett-et kapott. 2007-ben elnyerte a magyarországi németek egyik legrangosabb elismerését, az Ehrennadel in Gold für das Ungarndeutschtum - „A Magyarországi Németségért” kitüntetést.

Bőhm Krisztina
kulturális referens

Tags: