Beszámoló a Német Nemzetiségi Önkormányzat elmúlt 4 éves működéséről

Hírek

Beszámoló a Német Nemzetiségi Önkormányzat elmúlt 4 éves működéséről

Önkormányzatunk legfőbb feladatai a nemzetiségi oktatás biztosítása, a helyi sváb hagyományok és kultúra ápolása és megőrzése, valamint az anyaországgal való kapcsolattartást.

Az elmúlt négy esztendőben legnagyobb kihívásokkal a Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola fenntartójaként kellett szembe néznünk. Szerencsére sikeresen vettük az akadályokat – melyekből bizony nem volt kevés. Piliscsaba Önkormányzatának kérésére a 2011/12-es tanévben, egy éves időtartamra, tagiskolaként a Jókai iskolát is átvettük. 2013. január elsejével a települési önkormányzatok iskolái központosított, állami fenntartásba kerültek, a nemzetiségi önkormányzatok részére azonban továbbra is megmaradt a lehetőség, hogy iskolájuk legyen. Az országban ekkor két ilyen iskola volt, az egyik a miénk. A törvényalkotók a részletes szabályozásoknál azonban megfeledkeztek rólunk. Úgy kellett helytállnunk és működtetnünk az iskolát, hogy hiányzott a finanszírozásunk szabályozása, hirtelen nem tartoztunk sehová. Az EMMI Nemzetiségi kapcsolatok osztályának segítőkész hozzáállásával, a Piliscsabai Önkormányzat által nyújtott időszakos kölcsönnel, az iskola vezetőségének és dolgozóinak törtetlen bizalmával, kisebb zökkenőkkel, de zavartalanul folyt az oktatás a nehéz időkben is. Bátran állíthatom, hogy a gyerekek és a szülők nem sokat éreztek a nehézségekből. Szerencsére az új szabályozásnak köszönhetően iskolánk finanszírozása nőtt. Ennek, és persze a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően tudott megújulni iskolánk udvara és lett végre tornaszobánk is. Az elmúlt egy évben az ország több nemzetiségi önkormányzata, iskolája is megkeresett minket – érdeklődtek, tanácsot kértek. Többen közülük már ez év szeptemberétől átvette a településükön lévő intézményeket a KLIK-től.

Az iskolai rendezvények megszervezésében is részt veszünk, és személyesen is jelen vagyunk a programokon, mint a Márton-nap, a karácsonyi ünnepség, farsang, évnyitó, vagy a ballagással egybekötött évzáró, ahol minden évben könyvjutalmat adunk a legjobb németes gyermekeknek.

Az éves eseménynaptárunkban minden évben szerepel a szüreti felvonulás és bál megszervezése, melyen egyre népesebb a felvonulók tábora, szinte az egész falut megmozgatja már az esemény, és minden nemzetiség képviselteti magát. A Hauck János Német Nemzetiségi Általános Iskola diákjai minden évben előadják az év során megtanult sváb táncokat, minden évfolyamnak saját sváb nemzetiségi viselete van, melynek varratásában Önkormányzatunk szintén részt vállalt. A felvonulást követő szüreti bál városunk egyik legnagyobb zenés-táncos mulatságává nőtte ki magát, melynek minden évben a Sportcsarnok ad otthont.

A szüreti felvonulásra és az azt követő bálra minden évben meghívjuk német testvérvárosunk, Möckmühl lakóit és a város vezetőit is, akik minden alkalommal szép számmal vesznek részt a felvonuláson és mulatnak a bálon. Ebben az évben ismét eljön a Neckartaler Musikanten zenekar is, három évvel ezelőtt is ők kísérték a felvonulást és a bálon ők szolgáltatták a talp alá valót.

Német testvérvárosunkkal ez év májusában ünnepeltük a kapcsolat fennállásának 10 éves évfordulóját Möckmühlben, ahol egy egész hétvégés színes programokkal tarkított ünnepségsorozat várta városunk odalátogató csaknem 100 tagú küldöttségét. Többek között egy rendkívül színvonalas ünnepi est, ahol nagy sikerrel lépett fel a Hauck Iskola tanulóiból álló Kindertheater gyerekszínjátszó csoport is egy német nyelvű színdarabbal, és az iskola diákjai egy sváb táncprodukcióval.

Möckmühl város Stadtfest-jén is képviseltetjük magunkat minden évben. Megszervezzük városunk delegációjának útját és programját, minden évben viszünk magunkkal egy darabka Magyarországot is a főztünkkel, mellyel megvendégeljük a Stadtfest látogatóit.

Möckmühl városával iskolánk is aktív kapcsolatot tart, egyik évben a mi diákjaink mennek ki az iskolaév folyamán csaknem egyhetes látogatásra, másik évben pedig a möckmühli diákok jönnek tanáraikkal hozzánk, egymás családjainál laknak Németországban is és nálunk is, ezáltal is elmélyítve a gyerekek közti kapcsolatot. Minden alkalommal nagyon szép élményekkel gazdagodva térnek haza mindkét részről a gyermekek.

Ebben az iskolánk diákjai egy német nyelvű dráma táborba kaptak meghívást, melynek szervezéséből, finanszírozásából kivette a részét önkormányzatunk, és részt vett Önkormányzatunk elnök asszonya is. Ezzel a drámatáborral is hagyományt szeretnénk teremteni, látva, hogy a gyerekek mennyire jól érezték magukat.

Idén tavasszal együttműködési megállapodást kötöttünk a Piliscsabai Sportegyesülettel is, akiknek már hosszú évek óta segítünk a möckmühli látogatások és barátságos mérkőzések szervezésében. Anyagilag támogattuk a Piliscsabai Önkéntes Tűzoltó Egyesületet.

A gyermekek sváb hagyományokhoz való kötödését, kultúránk mások számára való megismertetését múzeumpedagógia programunkkal is szeretnénk segíteni a falumúzeum sváb gyűjteményére és településünk régi sváb hagyományaira alapozva. Idén már második alkalommal rendeztük meg a Csaba nap keretében a sváb játszóházat. Az ehhez szükséges játékok és eszközök beszerzésének anyagi forrásait pályázati forrásból biztosítottunk, elkészítésüket pedig a helyi FÉBÉ Nonprofit Kft-re bíztuk.

Szakembert kértünk fel, készítse el a Piliscsabai Falumúzeum múzeumpedagógiai hasznosításának irányvonalait, illetve készültek konkrét foglalkozásvázlatok is. A Német Kulturális Egyesület egy önkéntese - szintén pályázati forrásból - részt vett egy múzeumpedagógiai képzésen, így reményeink szerint hamarosan elindulnak a rendszeres foglalkozások is a múzeumban, melyekre szeretettel várunk majd minden piliscsabai gyermeket és kísérőiket.

Szerzők: Hidasiné Nemeskéri Szilvia, Tázer Marianna

Tags: