Receptek - sváb ételek
Fánk
Elkészítési nehézség:
Elkészítés:
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 db tojássárga
6 dl langyos tej
6 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
4 ek porcukor
2 csomag vaníliáscukor
1 db kezeletlen citrom héja
4 ek rum
2 csipet só
olaj a sütéshez
Porcukor, baracklekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
Az élesztőt kevés tejben, 1 ek cukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot és a langyos tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, adagonként hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól bedagasztjuk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és kb 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átdolgozzuk, majd ismét kelni hagyjuk 20 percig. Sodrófával ujjnyi vastagra sodorjuk és közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ismét kelesztjük 5-10 percig. Magasabb falú serpenyőben vagy lábasban két ujjnyi olajat hevítünk, majd a fánkokat tetejükkel lefelé tesszük be sülni. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a külseje megég, a belseje nyers maradhat. Két-három perc alatt megsütsük a fánk egyik, majd az a másik oldalát.
Miután megsültek, papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges olajat. Porcukrozzuk, majd lekvárral tálaljuk.
Egy kg lisztből kb 40 darab fánk készíthető.