Fánk

Receptek - sváb ételek

Fánk

Elkészítési nehézség: 

0

Elkészítés: 

Hozzávalók:

1 kg liszt

6 db tojássárga

6 dl langyos tej

6 dkg élesztő

10 dkg olvasztott vaj

4 ek porcukor

2 csomag vaníliáscukor

1 db kezeletlen citrom héja

4 ek rum

2 csipet só

olaj a sütéshez

Porcukor, baracklekvár a tálaláshoz

 

Elkészítés:

 

Az élesztőt kevés tejben, 1 ek cukorral felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, rumot és a langyos tejet, majd a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztává gyúrjuk. Mikor összeállt a tészta, adagonként hozzáadjuk az olvasztott vajat és jól bedagasztjuk. Megszórjuk liszttel, letakarjuk és kb 45-50 perc alatt, langyos helyen a duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan átdolgozzuk, majd ismét kelni hagyjuk 20 percig. Sodrófával ujjnyi vastagra sodorjuk és közepes méretű fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Ismét kelesztjük 5-10 percig. Magasabb falú serpenyőben vagy lábasban két ujjnyi olajat hevítünk, majd a fánkokat tetejükkel lefelé tesszük be sülni. Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a külseje megég, a belseje nyers maradhat. Két-három perc alatt megsütsük a fánk egyik, majd az a másik oldalát.

Miután megsültek, papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges olajat. Porcukrozzuk, majd lekvárral tálaljuk.

Egy kg lisztből kb 40 darab fánk készíthető.