Hájas Kifli

Receptek - sváb ételek

Hájas Kifli

Elkészítési nehézség: 

0

Elkészítés: 

Hájas kifli

A téli disznóvágások idején nem csak sózott, füstölt húsféléket készítettek az állatból, de
süteményeket is. A disznó háját felhasználva hájas kiflik készültek, melybe különféle
tölteléket, elsősorban baracklekvárt vagy darált diót tettek. A vágás reggelén a hájat jól
átmosták, áztatták, majd kiakasztották, hogy jól kifagyjon. Ezután ledarálták, és elhasználták
a hájas kiflik tésztájához, amely már az esti vacsoránál az asztalara került. Ma már bármikor
készíthetünk hájas tésztát, eredeti, disznóvágási háj felhasználása nélkül is. Vehetünk a
hentesnél, vagy helyettesíthető vajjal. De igazi, mással össze nem hasonlítható ízű csak a
reggeli disznóvágásból származó hájjal készült, friss hájas kifli.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg darát háj
2 tojás sárgája
2-4 dkg friss élesztő, kevés tej és cukor
2 dl tejföl, szükség szerint kevés tej
csipet só

Elkészítése:

Az élesztőt egy kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a ledarált hájjal jól
elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat és a tejfölt. Jól kidolgozzuk a tésztát.
Akkor jó, ha a kezünkön és az edény falán nem marad tészta, liszt. A tésztát meleg helyen
kétszeresére kelesztjük. Majd lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ½ cm vastagra nyújtjuk.
Késsel négyzeteket vágunk, megtöltjük baracklekvárral és ráhajtjuk a tésztát. Lekenjük felvert
tojással és forró sütőben ( 200 °C fokos ) pirosra sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Frissen a legjobb!