Receptek - sváb ételek
Diós vagy mákos virág
Elkészítési nehézség:
Elkészítés:
Diós vagy mákos virág
Tészta hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 3-4 dl langyos tej
- 3 evőkanál porcukor
- 1 mokkáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- A töltelékhez:
- 5 dkg olvasztott vaj
- 8 evőkanál darált mák vagy dió
- 8 evőkanál porcukor.
- vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát gyúrunk: az élesztőt felfuttatjuk kb. 1 dl cukros langyos
tejben. Mindent hozzáadva közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel
meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt, lisztezett
lapon kb. 30x40 lappá nyújtjuk. Meglocsoljuk az olvasztott vajjal, elkenjük, rászórjuk a mák
és a porcukor keverékét. Feltekerjük, koszorúba hajtjuk, és kb. 2-3 ujjnyi vastagon
bevagdossuk a szeleteket, de arra ügyeljünk, hogy NE vágjuk át. Ezután kissé kifordítjuk a
szeleteket, hogy a csigák jól láthatóvá váljanak. Tojássárgájával lekenjük, forró sütőben
pirosra, kopogósra sütjük.